Over

over het koor

historie

Gestart in maart 2000 met een tiental zangers, is het koor in 2015 uitgegroeid tot 26 enthousiaste leden. De formule van de bliërickse zangkompenie, een klein koor met een populair repertoire waar gezelligheid hoog in het vaandel staat, blijkt aan te slaan.
Inmiddels is het koor een graag gezien gast op concerten van diverse koren in de regio. Ook het tot een traditie uitgegroeide eigen najaarsoncert is ieder jaar een zeer geslaagde gebeurtenis. Het eerste lustrum in 2005 is gevierd met een concertreis naar Maastricht. Het tweede lustrum in 2010 werd gevierd met een reis naar Trier. Ons derde lustrum hebben we onlangs (in 2015) gevierd in het Belgische Brugge, waarvan u hieronder het reisverslag kunt lezen.

reisverslag 3e lustrum in Brugge (verschenen blerickse krant op 22 mei 2015)

Het is vrijdagmorgen 24 april 8.00uur.
Iedereen van de bliërickse zangkompenie staat klaar voor vertrek.
Een bus van Ruudje Ghielen, met niemand minder dan voormalig speelgoedkoning van Blerick, Gerard van Staveren, staat klaar om ons naar Brugge te brengen.
Het zonnetje schijnt en het belooft een mooie dag te worden.
Om half twaalf arriveren we bij hotel Putje in Brugge waar we ontvangen worden met soep en broodjes en natuurlijk een goed glas bier.
Na het verdelen van de kamers stappen we weer in de bus om even later over te stappen op een boot “de Lamme Goedzak”, die ons naar het 5 kilometer verder gelegen Damme brengt.
In Damme staat een gids klaar die ons de geschiedenis van de stad vertelt. Tevens hebben we hier een bezoek gebracht aan het museum over de beroemdste deugniet van België: Tijl Uilenspiegel.
Na de stadswandeling hebben we de dorstigen gelaafd en zijn we teruggebracht naar ons hotel.
Even opfrissen en klaar maken voor het diner, wat overigens zeer goed verzorgd was.
Na het diner zijn we met de muziekinstallatie van dirigent Jo Hofman naar het plaatselijk marktplein gegaan.
Hier hebben we ons opgesteld voor het geven van een spontaan optreden. Al snel stond het plein vol met belangstellende luisteraars. Nummers als Wunderbar, Drunken Sailor, Loewende klokke en What a Worderful World werden door de toeschouwers luidkeels mee gezongen.
Na ons optreden hadden we natuurlijk wel dorst gekregen dus gingen we op zoek naar een café.
Onze zoektocht leidde ons naar het “Brugs Beertje”. Bij binnenkomst heeft onze reisleider Ger Hermans gevraagd of er gezongen mag worden. Tot onze verbazing was het antwoord “nee”.
Omdat we benieuwd waren naar de smaak van de plaatselijk “Brugse Zot” hebben we toch plaats genomen. Maar wat doet een koor als ze een glas bier voor zich hebben staan? Juist, die zingen “Ein Prosit”. De andere gasten van het café vonden het leuk en vroegen of we nog iets wilden zingen. Met veel plezier werd door Jo de muziek aangezet en werden enkele liederen gezongen.
Tot het moment dat men ons vanuit een ander gedeelte van het café het zwijgen kwam opleggen.
Of we dan wel mochten fluiten? Nee, ook dat mocht niet. Er zat ons niets anders op dan een andere gelegenheid op te zoeken waar we wel onze stemmen konden laten horen. Na een goede tip van inmiddels vier vergaarde fans in het Brugs Beertje zijn we samen met hun beland in een ander café, waar we nog menig uurtje zingend door hebben gebracht.
Zaterdagmorgen 9.00 uur, opgefrist en klaar voor het ontbijt. Na het ontbijt hebben we even tijd voor onszelf. Waar de een verkiest om nog even tot rust te komen van de afgelopen dag gaat de ander de plaatselijke markt verkennen.
Dan is het tijd om te verzamelen voor een boottochtje over de Reien (zo heten de grachten) van Brugge. De tocht brengt ons langs vele bezienswaardigheden van de stad die we op onze stadswandeling op zondag veelal terug zullen zien.
Na de stad Brugge vanuit een rondvaartboot bekeken te hebben, stond Gerard klaar met zijn bus om ons naar Zeebrugge te brengen, alwaar een volgende boot klaar lag om ons door de havens te varen.
Na deze boottocht zijn terug gekeerd naar Brugge om naar de plaatselijke brouwerij “Halve Maan” te gaan. Hier hebben we na een korte rondleiding door de authentieke bouwerij ons te goed kunnen doen aan een vers gebrouwde Brugse Zot. Of we mochten zingen? Maar natuurlijk, graag zelfs. Na ons optreden werden we verrast door een luid applaus van een groep Amerikanen. Ze hadden ons ook al de avond ervoor op het plein gezien en ze vonden het “A Great Performance”, wat natuurlijk ons ego streelde.
Terug aangekomen in het hotel kunnen we aanschuiven voor het diner.
Dan even opfrissen en weer klaar maken voor de avond. Wederom stellen we ons op bij het plein waar we de avond van te voren ook gezongen hebben. Ook deze keer staan er weer veel mensen te luisteren. Het publiek zingt en danst mee met de nummers die wij ten gehore brengen.
Na het optreden even de muziekinstallatie terug brengen naar het hotel zodat we onze handen vrij hebben om te gaan stappen. Er wordt plezier gemaakt tot in de late uurtjes. Op onze nachtelijke terugreis naar het hotel heeft menigeen nog een hapje genuttigd aan de snackbar die op de kermis stond.
Het is zondagochtend, onze laatste dag in Brugge: wat vliegt de tijd.
Na het ontbijt staat voor het hotel een stadsgids klaar om ons door het historische Brugge rond te leiden. Na een interessante maar ook vermoeiende wandeling worden we op het marktplein getrakteerd op een Belgische friet met mayonaise. Na de innerlijke mens verzorgd te hebben , hebben we nog een kort bezoek gebracht aan de Basiliek in Brugge alwaar we nog enkele religieuze nummers ten gehore hebben gebracht.
In het hotel teruggekomen drinken we nog onze laatste Belgische pint en dan moeten we helaas weer de terugreis aanvaarden. Bestemming is ons repetitielokaal Maashof in de Boekend. Hier krijgen we nog als afscheid een warm en koud buffet voorgeschoteld. Nog een laatste foto voor de bus en dan terug naar het Schepenplein alwaar onze wederhelft ons op staat te wachten.
Tijd om afscheid te nemen van je kamergenoot , alle andere leden van het koor en natuurlijk onze chauffeur Gerard van Staveren.
Namens alle leden en dirigent van de bliërickse zangkompenie, wil ik de organisatie van deze reis hartelijk bedanken. Het was een reis om nooit te vergeten.
Verslag: Patrick Nissen (oud-secretaris)
Site: www.zangkompenie.nl

repertoire

Het repertoire van de bliërickse zangkompenie is zeer gevarieerd. In samenspraak met dirigent en leden (vertegenwoordigd via een muziekcommissie) is een mix van nummers tot stand gekomen. Wat de taal betreft wordt er engels- en duitstalig gezongen, maar ook het dialect maakt een belangrijk deel uit van het programma. Het koor zingt ook allerlei stijlen : van negro spirituals via volksliedjes tot drinkliederen. Deze worden ook na afloop van de repetitie aan de bar van het repetitielokaal nog volop gezongen. En natuurlijk als de tijd van het jaar daar is “vastelaoves” nummers. Dit alles onder leiding van de enthousiaste dirigent Jo Hofman, die zijn sporen in het blerickse al ruimschoots heeft verdiend, onder andere bij de Maaszengers. O.a. wegens zijn verdiensten als dirigent is Jo Hofman in 2010 koninklijk onderscheiden.

doel

De bliërickse zangkompenie wil groeien tot een club van maximaal dertig enthousiaste zangers. Gezelligheid en saamhorigheid staan daarbij hoog in het vaandel, omdat een goede band een voorwaarde is om ook kwalitatief goed te presteren. Dit wil het koor door middel van een aantal optredens jaarlijks naar buiten brengen. Om de onderlinge band te stimuleren worden er naast het zingen diverse activiteiten georganiseerd zoals een fietstocht en een Caeciliafeest.

lid worden

Als je enthousiast bent geworden en je houdt van zingen en gezelligheid kom dan eens vrijblijvend kijken en luisteren op de repetitieavond, iedere maandag van 20:00 tot 21.30 uur bij het Muspelheim – Vastenavondkampstraat 73 in Blerick.

Tot ziens bij de bliërickse zangkompenie !

Abonneer u op onze nieuwsbrief en ontvang al het laatste nieuws en updates!